Тікелей эфир

"Дәмді әрі құнарлы ас". Қазақ халқы неге талқан былғап жеген?

Фото: rumahmesin.com
Фото: rumahmesin.com
Бидайды қуырмай диірменнен өткізсе ұн болады, ал қуырып өткізсе талқан шығады.

Талқан – дақылдан жасалатын қазақтың ұлттық тағамы. Қуырылған бидайдан, арпадан, сұлыдан, тарыдан ұнтақтап дайындалады. Ерте кезде талқан дайындаудың екі тәсілі болған: бірі – қол диірменге тарту, екіншісі – келіге түю. Талқан тартқанда не түйгенде майдаланбай қалып қоятын түйіршіктерін "талқанның сағы" деп атаған. Оны табаққа салып екшеп, ұнтағынан бөліп алған. Талқанды кебегі көп тазартылмаған бидай ұнынан әзірлеуге де болады. 

Талқан – аса дәмді әрі адамға күш-қуат беретін құнарлы тамақ. Оны майға, кілегейге, қаймаққа араластырып жеуге де, шайға салуға да болады. Талқан салған шай қою болады әрі тез суиды. Оны жентке қосады. Қойдың құйрық майына немесе жылқының майына араластырып, баяу жанған отқа қойып қуырылған талқанды "сарыталқан" дейді. Талқанды қант салып дастарханға құрғақ күйінде қоюға да болады. Талқанды сүтке, айранға не жай ғана суға былғап, яғни араластырып жесе де тойымды. Жент те осы талқаннан жасалады.

Талқанды бұрын киіз басуға, кілем, алаша, ши тоқуға, үй көтерісуге көмекке келген адамдарға еттен бұрын жеңіл, жеңсік ас ретінде сорпаға шылап берген. Ұзақ жолға шыққанда да таптырмас тағам болған.

Құнарлы тағам әсі­ресе, балаларға, жүкті әйелдерге, қарттарға пайдалы. Талқан құрамындағы С дәрумені және В тобының дәрумендері иммунитетті күшейтеді және жүйке жүйесінің жақсаруына әсер етеді. Ферум (темір), кальций, магний, мырыш, фосфор, селен секілді микроэлементтер қан аздығына, сүйек, шаш, тырнақ саулығына пайдалы. Ана сүтінің құнарын арттырады. Талқанның құрамындағы холин асқазан-ішек жолдарының дұрыс жұмыс істеуіне және бауырдың улы заттарды ағзадан шығаруына әсер етеді. 


Қазақтың салт-дәстүрлеріне қатысты материалдарды оқи отырыңыз:

Серіктестер жаңалықтары